Terugblik en leeropbrengst

In dit onderdeel blik ik terug op mijn afgelopen school jaar. Per project zal ik benoemen wat mijn leeropbrengst is geweest. Ik heb dit jaar geen onvoldoendes gehaald dus ik lever geen nieuw of aangepast bewijsmateriaal aan.

 

Stage: afgerond met een 7

Mijn tweede jaar begon meteen met de stageperiode. Deze periode heb ik stage gelopen bij de onderzoeksredactie van BNR Nieuwsradio. Het werk bestond uit het maken van eigen verhalen en het voorbereiden van uitzendingen omtrent die zelf gemaakte verhalen.

Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb tijdens mijn stageperiode zijn nieuwe manieren om tot een onderwerp te komen. Omdat we steeds met verhalen moesten komen die nog nergens anders in de media hadden gestaan, moest je creatief zijn met het komen tot een onderwerp. In die tijd heb ik geleerd om onderwerpen te halen uit berichten op social-media en kleine lokale kranten. Daarnaast heeft ook een overheidswebsite met aankomende wetten veel onderwerpen opgeleverd. Op deze site staan wetten die er aan zitten te komen en waar soms best wat opvallende dingen tussen zitten. Op basis van zo’n nieuwe wet heb ik bijvoorbeeld dit artikel gemaakt: https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10452484/nieuwe-maatregel-persoonsgegevens-doet-denken-aan-toeslagenaffaire

Naast de nieuwe manieren van onderwerpen vinden, heb ik vooral stappen gemaakt op het gebied van schrijven en interviewen. Dit heb ik vooral beter ontwikkeld door het gewoon heel erg veel te doen.

 

 

Onderzoeksredactie: afgerond met een 8

Na mijn stage begon ik met het project onderzoeksredactie. Bij BNR heb ik deze tak van journalistiek al veel gedaan dus dit project ging me vrij goed af. Wel heeft het ook nieuwe inzichten en ervaringen opgeleverd. Zo ben ik voor dit project undercover gegaan bij flitsbezorgbedrijf Flink om te kijken hoe het is om dit werk te doen. Dit was een leuke en soms spannende manier van onderzoeken. Het was een keer wat anders dan deskresearch achter je bureau en het feit dat je daar rondliep met een ‘geheime missie’ maakte het best spannend.

Een belangrijke les uit dit project is dat je vooraf nooit goed kunt weten wat bronnen of onderzoek uit gaat wijzen. Met ons onderzoek wilde we aantonen hoe gevaarlijk maaltijdbezorging is en hoeveel overlast omwonende ervan ervaren. Vooraf gingen we er een beetje vanuit dat het een best gevaarlijk beroep kan zijn en dat er ook veel overlast van is. Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat het helemaal niet zo onveilig en overlastend is als soms wordt gesuggereerd. Hierdoor moesten we af en toe switchen in hoe onze producties precies vorm zou krijgen. Achteraf hadden we er beter blanco en zonder vooroordeel in moeten gaan.

 

 

Mediaredactie: afgerond met een 7

Mijn derde project van het jaar was mediaredactie. Dit project heeft mij een erg belangrijk inzicht gegeven. Namelijk dat ik voetbaljournalistiek heel erg leuk vind.

Tijdens mediaredactie ben ik gaan onderzoeken of voetbaljournalistiek iets voor mij is. Ik ben namelijk een enorme voetbalfan en volg alles, toch had ik er op journalistiek gebied nog nooit iets mee gedaan. Deze periode leek mij een mooi moment om dat wel te gaan doen.

Ik heb met verschillende voetbaljournalisten gesproken en ik heb een meeloop dag gehad bij ESPN. Tijdens deze momenten werd ik steeds enthousiaster over deze tak van journalistiek. Aan het eind van dit project kwam ik dan ook tot de conclusie dat ik graag iets met voetbaljournalistiek wil doen. Precies op dat moment kwam het mailtje over de start van FC Brabant.

Ik heb me gelijk aangemeld voor het platform en werk daar nu al een tijdje met heel veel plezier aan mee. Ik merk dat ik op het gebied van presenteren en vormgeving veel stappen vooruit maak door deze extra werkzaamheden.

 

 

Nieuwsredactie afgerond met een 7

Richting het eind van het jaar begon ik met nieuwsredactie. Dit project was, net als voor de meeste studenten die hieraan mee doen, een heel stressvol maar toch leuk project. Ik heb een aantal kwaliteiten van mezelf ontdekt en ook zeker nog een aantal verbeterpunten.

Als positieve feedback kreeg ik met name terug dat ik goede input had bij de redactievergaderingen en dat ik deze vergaderingen ook mee een beetje leuk hield. Daarnaast ging het maken van tools en infographics mij vrij goed af.

Waar ik nog aan moet werken is mijn taal in geschreven artikelen. Ik maak met name nog te veel taal- en spelfouten in mijn teksten. Ook moet ik nog stappen maken op het gebied van audio. Ik denk te snel bij een onderwerp dat het niet geschikt is voor een audioreportage. Als ik iets langer de tijd neem om daar toch creatief mee om te gaan, had ik meer audioreportages tijdens de Nieuwsredactie kunnen maken.

 

 

Buitenlandredactie: afgerond met een 7

Mijn laatste project was de buitenlandredactie. Ook dit project was weer heel erg leerzaam en een hele ervaring. De belangrijkste les van dit project is dat je met een plan A, B én C op pad moet gaan als je een productie in het buitenland gaat maken.

Ik ben met mijn groep naar Berlijn geweest en daar hadden we van te voren ook al wat interviews gepland staan. Toch bleek toen we daar aankwamen dat mensen minder happig waren om te praten over ons onderwerp. Uiteindelijk hebben we genoeg bronnen kunnen spreken maar het had een hoop stress gescheeld als we wat meer bronnen al achter de hand hadden.

Ik ben wel erg trots op de video die ik tijdens dit project gemaakt heb. In deze video is onze poging te zien hoe wij Berghain, een van de meest exclusieve clubs in de wereld, binnen proberen te komen. Omdat je eigenlijk in de buurt en binnen niet mocht filmen was het best lastig om goede beelden te schieten en daar een video van te maken. uiteindelijk denk ik toch dat ik een goed beeld heb kunnen schetsen van onze ervaringen bij die club.