Toelichting vrijeruimte met verantwoording

Voor mijn vrije ruimte heb ik een site gemaakt voor transfernieuws binnen het Brabantse voetbal. Op de site staat een liveblog met actuele transfers en geruchten. Daarnaast heb ik drie ‘transfertalk’ afleveringen, artikelen en vier podcasts gemaakt. Het complete platform met alle onderdelen heb ik onder de merknaam ‘FC Brabant’ gezet.


Wat is FC Brabant?

Allereerst nog een korte uitleg over FC Brabant. FC Brabant is een voetbalplatform dat afgelopen jaar is opgericht door studenten van onze school. Het platform is volledig gericht op alle professionele Brabantse voetbalclubs en bestaat uit een website, podcast, talkshow en verschillende social-media kanalen. Ik heb me bij de oprichting meteen aangemeld voor het platform en zit daar nu dus ook bij.


Mijn site

Naast de site die FC Brabant al heeft waarop vooral voor- en nabeschouwingen worden geplaatst, wilde ik graag zelf een transfernieuws site maken. Ik heb ervoor gekozen om dit wel onder dezelfde noemer van FC Brabant te doen, zodat we deze site in de toekomst ook echt als extra platform kunnen inzetten.

Alle vormgeving op mijn platform, denk aan het logo en de banners bovenaan de pagina, heb ik zelf bedacht en gemaakt.


Transfer liveblog

Mijn eerste productie is een transfer liveblog. Op dit liveblog zet ik alle inkomende transfers die zijn bevestigt door één van de Brabantse clubs. De teksten die bij deze liveblog updates staan probeer ik altijd vrij kort te houden zodat het blog niet een grote laptekst wordt. Ik probeer de, naar mijn mening, belangrijkste dingen te benoemen. In de afbeelding die ik bij post maak staat altijd al de naam, leeftijd en van welke club de speler komt. In de tekst zet ik met name of de club geld heeft moeten betalen voor de speler en hoe lang de speler bij zijn nieuwe club tekent. Als ik kijk naar wat andere voetbalsites plaatsen op het moment dat een transfer bevestigd is, zijn dat dezelfde dingen. Daarnaast vind ik dat als voetbalfan zelf ook altijd de belangrijkste dingen om op dat moment te weten.

Naast bevestigde transfers plaats ik ook af en toe geruchten over spelers die mogelijk naar een club komen. Ik plaats deze geruchten wel alleen als een groot medium, van goede naam, dit gerucht ook brengt. Ik baseer het dus niet op één los bericht van een fan op social-media. In mijn berichten over mogelijke transfers geef ik ook altijd duidelijk aan dat het een gerucht is en van welk medium het gerucht komt. In de tekst staat dan ook altijd een linkje naar de primaire bron.


De geruchtenmolen

In dit onderdeel van mijn site ga ik wat dieper in om geruchten die rondom spelers zijn. Door te spreken met Chris Otten, een goed geïnformeerde clubwatcher van PSV en Helmond Sport voor het ED, ben ik ervan overtuigt dat ik relevante informatie deel met mijn lezers.

Ik heb dit onderdeel van mijn site pas redelijk last minute bedacht. In de toekomst zou ik hier dus ook meer artikelen op willen plaatsen met andere clubwatchers over ook weer andere clubs.

 

 

Transfertalk

Op de site heb ik ook drie ‘transfer talk’ afleveringen staan. Deze video’s zijn opgenomen tijdens de seizoen afsluitende talkshow van FC Brabant. Ondanks dat we deze talkshow met de hele redactie van FC Brabant hebben gemaakt, heb ik de ‘transfer talk’ afleveringen wel zo goed als helemaal zelf gemaakt. Ik heb van te voren research gedaan over wat er op dat moment speelde rondom transfers en geruchten bij de Brabantse clubs. De belangrijkste nieuwtjes heb ik verzamelt en uitgewerkt in een tekst. De afweging of iets wel of niet in de aflevering kwam hing van een aantal dingen af. Alle binnenkomende transfers die op dat moment waren bevestigt heb ik er sowieso in gedaan omdat dat, naar mijn mening, belangrijk is om te weten voor de kijkers.

De geruchten die ik behandel, heb ik gekozen omdat veel media hierover berichtten. Hierdoor is de kans dat het gerucht daadwerkelijk kan gebeuren een stuk groter. In de uitzending zit bijvoorbeeld een gerucht over RKC-verdediger Ahmed Touba die mogelijk naar een grote club gaat vertrekken. Dit werd gezegd door een aantal grote nationale en internationale media. Namelijk door Sportnieuws, VI en Footballnewsfrance. Hierdoor vind ik het genoeg bevestigt om ook in de uitzending te behandelen.

Naast de eerder genoemde criteria moest het ook een beetje luchtig/grappig zijn. daardoor heb ik sommige nieuwtje of gebeurtenissen gekozen vanwege het grappige verhaal wat erbij zit.

Nadat ik alles had verzamelt, uitgewerkt en opgenomen heb ik alle afleveringen zelf nog gemonteerd. De bumper die je aan het begin en eind van alle afleveringen ziet, heb ik zelf gemaakt. Daarnaast heb ik alle foto’s en artikelen die tijdens de video in beeld komen ook zelf erin gemonteerd.


Podcasts

Naast de transfer gerelateerde producties, heb ik ook nog vier podcasts op mijn platform gezet. Deze podcasts zijn tijdens het afgelopen voetbalseizoen opgenomen en hierin bespreken we steeds de gespeelde speelronde. Ik ben samen met Koen van Bruxvoort presentator van de podcast. Naast de presentatoren schuiven er iedere uitzending clubwatchers van de redactie aan om ons tekst en uitleg te geven bij de wedstrijden.